Totes les Ratapinyades de sa nostra bandada estan penjades pels peus, cap per avall, a l’ombra de ses seves coves. No volen sortir amb el Sol. Però hi ha dues, de les mes jovenetes, que volen volar, veure coses noves, volar i volar. Aquestes dues han decidit avui anar a veure quatre Cales verges de Mallorca: Cala Torta, Cala Mitjana, Cala Estreta i Cala des Matzoc, totes elles en el Parc natural de Llevant.
Teníem por de la calor: estaiem en alerta groga!, però per altra banda el mapa del temps ens indicava que era un dia ideal per visitarles, per que el vent bufaria fluix de Ponent i això ens assegurava que el mar estaria en perfecta calma, com així ha estat.
Què havíem de fer per combatre la possible ofegor de calor?: anar-hi ben prestet, fer tot el camí d’una tirada, després tornar enrere al lloc que haguem triat per pegar un capfico, descansar a l’ombra gaudint d’aquest moment i partir prest evitant les hores màximes de calor.
Així o hem fet.
Ha estat un dia fantàstic per que bufava un airet tot el matí que ens ha fet el camí molt agradable.
A les 8’- hem partir de Palma cap Artà. Hem arribat a Cala Torta a les 9,30. No havia ningú -de anada hem tingut totes les Cales per noltros tot sols-. Hem pogut triar una bona ombra per deixar el cotxe i ens hem posat a caminar pel sender que hi ha vorera de la costa.
Cala Torta |
Cala Torta és una de les millors platges verges de Mallorca preservada en el seu estat natural. Té una longitud de 150 m per 200 m d'ample, amb una abundant sorra blanca de textura fina. Aquests paratges han estat molt castigats pels incendis forestals, que solament han deixat una petita part de l'extens bosc que cobria aquestes muntanyes. Per arribar s'ha de seguir la carretera d'Artà cap a Capdepera, i tot d’una trobes una senyal que te indica el camí. Has de seguir una carretera que puja per les muntanyes, per més endavant començar a baixar cap al mar, moment en què es pot contemplar una excepcional panoràmica de la costa amb l'illa de Menorca en l'horitzó. 9 Km després d'haver deixat Artà, es troba una bifurcació on s'ha de girar cap a la dreta i seguir el camí 1300 m fins a arribar a la platja. Si continues recte arribes a Cala Mitjana després de un quilòmetre i mixt aproximadament. Cala Torta es la platja que hi ha més gent, per que es la primera, no hi ha problema d’aparcament i a més hi ha un quiosquet on serveixen begudes i fins i tot dinar.
Cala Mitjana |
Noltros hem seguit per les roques el sender que parteix a l’esquerra, i hem arribat en 15 minuts a Cala Mitjana. Es una altra platja verge de 120 m de llargària per 10 m d'ample també de sorra blanca de textura fina. De anada no hem trobat a ningú i l’aigua, transparent i quieta, ja ens convidava a nedar. Però hem seguit el sender i tot d’una hem arribat a Cala Estreta.
Cala Estreta |
Cala Estreta no és més que una petita cala rocosa, situada en la desembocadura d'un torrent amb una longitud de 10 m, un bon lloc per contemplar el fons marí, ja que l’aigua està completament cristal·lina fins al punt que pareix que no hi ha. Hem continuat fins a Cala des Matzoc.
Cala des Matzoc |
Cala des Matzoc és una platja verge, també de sorra blanca i textura fina, amb una longitud de 70 m per 55 m d'ample. El fet que no es pugui arribar amb cotxe dificulta el seu accés, però alhora fa que sigui una platja molt poc freqüentada. Tampoc hem trobat a ningú.. Per arribar s'ha de seguir el camí que parteix del costat esquerre de Cala Estreta, al costat de la costa. En uns 30 minuts arribes. A dalt de un monticle hi ha la Torre des Matzoc.
Torre des Matzoc |
La torre de Albarca o des Matzoc s'emplaça sobre un penya-segat costaner en la cala dels Matzoc. Va ser construïda per ordre de la Universitat d’Artà (Ajuntament) en 1751 com a punt de vigilància del Canal de Menorca, a causa de l'ocupació britànica de la illa veïna. Malgrat que popularment la hi coneix per aquestes dues denominacions, el seu nom originari és el de Torre de Sant Fernando. Es tracta d'un edifici troncocònic de dues plantes i terrat, d'uns 11 metres d'altura. L'accés original se situava en el pis superior, obrint-se posteriorment un en la planta baixa. En la planta inferior, subdividida en tres espais, se situava el polvorí. Mitjançant una escala de caragol es podia accedir fins al terrat, on encara es conserva un canó. Ara ja no. Actualment ha estat declarada Bé d'Interès Cultural (BIC).
Torres des Matzoc |
Es pot entrar a la Torre però està tot fosc.
Bé. Ja hem fet tot el recorregut i hem vist les quatre Cales que no coneixíem . Ha valgut la pena. Em berenat a l’ombra de la Torre amb unes vistes impressionants i hem pogut comprovar com el sender continuava cap a Cala Celada i S’Arenalet des Verger, del terme d’Albarca, unes platges formidables també verges però que ja coneixem (clicau aquí).
Com aviem vist un racó a Cala Matzoc amb unes roques que donaven ombra, que ens permetia pegar el capfico ansiat, cap allà hem anat. No es pot definir lo que es nedar en aquestes aigües mirant els fons, es un goix inenarrable.
Allà hem estat nedant una bona estoneta i seguts a l’ombra de una espècie de cova que feien les roques -per això som ratapinyades-. Eren les 12,30 hores una bona hora per partir i evitar la perillosa socarrada que fa el Sol de 13 a 16 hores.
Ales 13 hores ja estàvem al cotxe de camí cap Artá a la recerca de un restaurant per dinar de menú. Ho hem trobat.
No cal dir que hem gaudit d’aquest meravellós dia. Ara ja tornem a les nostres coves a penjar-nos a l’ombra i dormir fresquets com els nostres “majors”, però fins dijous que ve, que si Deu vol, tornarem a sortir si les condicions del temps , sobre tot el vent, no bufa de llevant. Volem anar-hi a veure les platges: El Calò, Na Clara i Ca Los Cans, també verges.
Mentre ens pengem del peus com ses ratapinyades tot anirà bé. Lo fotut serà si per culpa dels nostres polítics ens tenim que penjar pel coll, que es lo que cerquen. Això ja seria més incòmode, no?..
Zzzzzzzzzzz.
Cala Mitjana
Cala des Matzoc Torres des Matzoc Cala des Matzoc Cala des Matzoc: Pots triar sorra o roques Cala des Matzoc: Sol i ombra baix els pins La Torre des Matzoc o d'Albarca Caminant per la vorera Id. Itinerari de l'excursió. Un poquet més de una hora de camí per anar i altre per tornar |
Molt bona tota aquesta informació! La farem servir quan anem a Mallorca. Imagino que a l´agost no estaran tan tranquil.les les cales. I al.lots la pitjor hora per pendre el sol és de 12 a 16h!! Que us socarrereu :)!!!
ResponderEliminarEfectivament a l'agost estàn plenes, però a partir de les 12'-hores. Jo us recomano anar-hi ben prestet, gaudir de la Cala i partir quan vengui la "Marabunda".
Eliminar