Mira per on
que ha caigut a les nostres mans un llibret que va fer l’insigne mallorquí, escriptor, pintor,
delineant, arquitecte, professor, astrònom i músic entre altres facetes, Pere d’Alcàntara
Penya a l’any 1886, que es diu: “La cuina
mallorquina. Col·lecció de receptes de coc, de cuinera, de pastisser, de
reboster, de licorista, de cafeter, de curandero i de doctor de solei”.
D’aquest
llibret, ens ha cridat l’atenció un apartat que es diu “manera d’estar a la taula” a on Pere d’Alcàntara, ara fa 127 anys, donava
una sèrie de consells que no convé oblidar.
Diu l’autor,
que a la taula és el lloc on més deixa veure un home els modals fins i la bona educació;
així, doncs, ha de saber fer els honors, si fos a ca seva, i servir,
particularment a les senyores, si fos a
casa d’altra. Una persona resolta, sense aquesta etiqueta ridícula que fa anys
s’acostumava, que atengui a tots, que trinxi i reparteixi amb coneixement i delicadesa,
i que faci els presents i obsequis que deu a les persones de distinció, és un
home del qual es té sempre un bon record i que captiva l’atenció de les
persones a qui ha dispensat el favor o el deure de servir.
La pressa per
asseure’s, l’elecció de lloc que no pertany o que té més comoditat, fixar la
vista en els menjars, una ostentació de tenir molt d’apetit, un aire golós,
servir-se sense esperar que els toqui el torn, començar a menjar abans que no
ho facin les persones de més distinció, tenir les mans en continu moviment i
els dits mullats quasi sempre, són acció grosseres, que posen en ridícul qui
les faci. No saber trinxar el plat que tingui davant, equivocant el que ha de
servir-se amb cullera amb el que ha de partir-se amb Ganivet, tallar de
diferent manera els peixos, els aus, etc., no saber pelar i partir les fruites
i pastes, són menudències que si es fan amb malaptesa demostren la humilitat
del naixement o l’abandó d’educació.
Per això -diu
en Pere d’Alcàntara-, volem donar una petita idea dels principals deures i
respectes que s’han d’observar per fer els honor d’una taula, i per guardar-hi
la compostura i la decència que ha de tenir tota persona ben educada.
-
No servir-se dos plats amb la mateixa cullera,
forqueta o Ganivet, i menys amb la cullera de tots.
-
No esquitar amb la salsa a les persones del
costat.
-
No sollar les tovalloles trinxant o servint
vi, ni el torcaboques a força de torcar-se els morros i els dits.
-
No rompre, xuclar ni pegar cops als ossos per
treure’ls el moll.
-
No embrutar-se els dits, ni agafar amb ells
cap tallada ni cap os.
-
No fer renou menjant o bevent.
-
No menjar gaire aviat ni massa poc a poc,
perquè la primera cosa demostra que només s’hi ha anat per menjar i la segona,
que no agraden els principis i així s’entreté el temps.
-
No ensumar el plats ni posar defectes als
aguiats.
-
No trossejar el pa amb les dents ni fer-ne
molt de trossos.
-
No bufar a res per calent que sigui, sinó
esperar que refredi.
-
No gastar bromes pesades ni tocar ningú amb
els peus.
-
No estar sempre muts, ni treure tampoc conversacions
tristes, sinó alegres; però amb decòrum i cuidant d’evitar personalitats.
-
No fer-se netes les dents amb la forqueta o
amb el Ganivet.
-
No menjar de tots el plats arreu, perquè
guanyaríem fama de tragons i llépols.
-
No demostrar preferència per cap plat sense
donar raons que hi donin suport.
-
No dir les faltes que per casualitat faci l’encarregat
de trinxar i servir.
-
No tossir, sonar-se ni fer uïssos damunt la
taula, sinó a un costat i duent-se el mocador a la boca.
-
No demostrar estranyesa per cap plat encara
que mai l’hagin vist.
-
No asseure’s ni aixecar-se de la taula abans
que no faci la majoria.
-
No oblidar-se, per fi, que la falta més
petita comesa a la taula, és un defecte capital que pega molt malament i
desacredita qualsevol persona.
Complim
tots aquets consells?.
No hay comentarios:
Publicar un comentario