sábado, 1 de diciembre de 2012

MATANCES MALLORQUINES.


 
L’elaboració casolana d’embotits tradicionals mallorquins com la sobrassada, botifarrons, llonganisses, camaiots,etc. perviu a Mallorca a través del temps. Es una feina afanyada que, com antany, convertia la necessitat de conservar aliments per a l’hivern en una activitat festiva en la qual col·laboren tota la família, veïns i amics.

Antigament, les matances es feien per tenir aliments tot l’hivern, com hem dit. Avui les necessitats han canviat molt però, gràcies sobretot al protagonisme de la sobrassada en la dieta balear, es continuen fent, convertint les matances en un dia de festa.
Les famílies engreixen el porc durant tot l’any i en arribar el mes d’octubre preparen el gran dia. A primera hora del matí l’escorxador sacrifica el animal i amb l’ajuda dels mes joves el trosseja, se li treu la xulla i es tritura amb la carn per barrejar-lo amb el pebre vermell (que ajuda a la curació) i altres espècies, obtenint-ne així les sobrassades.
També s’elaboren amb els budells del porc que unes dones s’encarreguen de fer-los ben nets amb aigua, llimones, taronges i farina, altres productes com els botifarrons que es fan de carn magra, cor, ronyons, greix, sang i diferents espècies com el pebre, canyella i pebre vermell, omplint els budells més fins i finalment es couen en aigua. També els camaiots se fan de pasta de carn magra i sang barrejada amb espècies, però es fan servir les parts superiors de les potes del porc com a borses i es couen embolicats en una xarxa de fil durant 3 hores.



Del porc no queda rés, tot s’aprofita, amb el greix es fa saïm, i també es tradició berenar de sopes mallorquines amb carn magra del porc i després dinar tots plegats de un bon frit de matances.

Referent a la sobrassada, l’any 1993 el Govern de les Illes Balears va atorgar la Denominació Especifica “Sobrasada de Mallorca”. El 1996 la Unió Europea va reconèixer la denominació “Sobrassada de Mallorca” amb la denominació de qualitat: Indicació Geogràfica Protegida, ampliant la denominació a tota la Unió Europea.
Sobrassades amb denominació d'origen
Bollint el greix per fer el saim
Omplint les sobrassades
(Fotografies tretes de "Portals i finestrons")


 
 

No hay comentarios:

Publicar un comentario