viernes, 2 de diciembre de 2011

CALVARI I PUIG DE MARIA. POLLENÇA.



Com aquesta temporada volem fer tots els Santuaris de Mallorca, decidim aquest dijous, 1 de desembre, visitar el Calvari i el Puig de Maria, a Pollença. És una excursió-passeig molt maca amb la qual hem recorregut 6,740 quilòmetres i empleat 3,10 hores efectives de caminada.Avui s'ha afegit un nou membre, i ja som onze els “Rata-Pinyades” jubilats que formem el nostre grup excursionista i d’esplai.

Després de sortir en dos cotxes des del nostre lloc habitual a Palma, ens hem dirigit fins a Pollença. Allí, en la rotonda que hi ha al costat del Puig de Maria, hem deixat els vehicles i ens hem posat a caminar pel poble a la recerca de l'escalinata denominada del calvari, que comença en el camí de Jesús, al costat de l'Ajuntament.

Li diuen el Calvari a un petit monticle que s'accedeix per una llarga escala de pedra de 365 graons, recta i bastant empinada, encara que també es pot accedir amb cotxe. La pujada és fàcil, es puja bé. Els graons són baixos i amplis el que et permet pujar-los sense forçar molt els genolls (les pobres ja estaven espantades i ens cruixien  des que els vam dir a on volíem anar).

Després de passar entre algunes cases, l'escala continua flanquejada per alts xiprers fins que s‘arriba al oratori. Durant el recorregut, existeix un viacrucis amb creus de pedra centenàries d'uns 3 metres d'altura. El Oratori és de principis del segle XIX i va ser restaurat en la dècada dels 60. Ho presideix la Mare de Deu del Peu de sa Creu, d'una sola peça. Aquesta escultura data dels segles XIII o XIV.
Des dels miradors s'albiren unes vistes impressionants de tota la configuració geogràfica de Pollença. Noltros em aprofitat per berenar en una zona privilegiada, asseguts en un dels miradors i ja vos lo podeu imaginar com en gaudit d’aquell moment.  Però berenant, va sortir a la conversa un tema polèmic on els hi hagi: el lingüístic, brrr!... Mentre baixàvem pels carrers dels Creus i Gruat, cadascun anava donant la seva opinió sobre aquest tema però si hi havia certa discrepància, aquesta es va dissipar quan arribem al Pont Romà. Aquest pont, declarat monument històric artístic, possiblement es va construir durant els primers segles de la nostra era per conduir l'aigua a la ciutat romana de Pollentia (ara Alcudia). Es conserva prefectament.
Des de aquell lloc, ens dirigim cap al Puig de María. Explica la història que en aquest Puig es va aixecar un Santuari a mitjan del segle XIV on s'ha venerat sempre la imatge de la Verge Maria. Al segle XVI el Bisbe Diego d'Arnedo va ordenar traslladar a les religioses que ho habitaven a la ciutat, al·legant el compliment dels decrets del Concili de Trento, la qual cosa va comportar que els jurats de Pollença promoguessin un llarg plet amb el bisbat al no estar d'acord amb tal decisió. El Monestir va estar abandonat durant molt de temps.
El camí d’accés comença a 100 metres del monument a Costa i Llobera en la carretera Palma-Pollença. És al principi d'asfalt, però molt estret per als cotxes, amb unes corbes molt pronunciades i empinades que fan perillós l'accedir per allí amb vehicle i més si el sòl està humit, com així estava. Val més anar caminant.

Tot el trajecte transcorre per un frondós alzinar i com les costes són en zig-zag amb corbes molt pronunciades, de seguida vas agafant altura deixant les cases de Pollença cada vegada més a baix. Hem vist alguns bancs de fusta que et temptaven perquè t'asseguessis a descansar una miqueta, però com teníem posada la “directa”, hem continuat l'ascens amb un fort ritme gràcies als pals de suport que per aquest tipus d'ascens van molt bé.

Quan acaba el camí asfaltat comença un empedrat per a persones que data del segle XVII. En la primera volta està “la cadireta del Bon Jesús”, una roca en forma de butaca on alguns de nosaltres ens hem assegut seguint la tradició.
Al costat de la mateixa està “Sa cova del dimoni”. Al cap d'uns quinze minuts d'ascens pel camí de pedres arribes al cim. En total has ascendit 330 metres en una miqueta menys de una horeta.

Des de l'ermita s’albira unes vistes panoràmiques de les millors que hi ha a l’illa. Aquesta ermita, es va construir en 1348, el mateix any en què la pesta negra va assolar a Europa i de la qual Mallorca no es va escapar portant-se a 15.000 persones, una quarta part de la població. La tradició diu que en aquesta mateixa data es va trobar una imatge de la Verge Maria en aquest lloc. Les dones de  “Ca’n Sales”, dedicades a la penitència i contemplació, van ser les que van fer aixecar el Santuari, consagrat canònicament en 1371. En 1564 el Santuari va ser desmantellat pel que hem explicant al principi, però en 1638 es va tornar a obrir al culte com a santuari.

En la capella predomina l'estil gòtic. És de reduïdes dimensions, d'una sola nau i conserva una popular imatge de la Verge que s'atribueix al segle XIV. Ha estat remodelada als segles XVIII i XIX encara que conserva traces del seu antic origen. Està envoltada per una torre de defensa i un tram de muralla que acullen una hostatgeria on es pot pernoctar en les seves cel·les.                     
                                         (El video se veu millor si deixau la pantalleta petitona)

Pel Santuari han passat religioses, ermitans i donats. La forma cònica i l'aïllament privilegiat del Puig ens permet observar tota la part Nord de la Serra de Tramuntana (Tomir, Cuculla de Fartàrix, Puig Gros de Ternelles, Serra de la Font), així com també les valls d'En Marc i de Colonya, les badies de Pollença i Alcudia, i els termes de Sa Pobla, S’Albufera i les muntanyes de llevant. Una cosa espectacular.

A nosaltres ens van preparar un arròs brut boníssim que ens va servir per agafar forces i iniciar el descens. Fins a allí va tornar a pujar fins a on va poder amb el seu cotxe el nostre company convalescent per dinar amb tot el grup, cosa que li agraïm molt.

I res més. Una excursió-passeig que alguns no havíem fet mai i uns altres sí. Tots, però, varem gaudir moltíssim  del nostre dia especial per caminar. Per la muntanya se t'oblida la “prima de risc”, les “retallades”, “l’atur”… Cagon dena!., Cagon dena...!

Fins a la propera, si podem!.
                                                                  Itinerari
                                                              Escala del Calvari
                                                                Església del Calvari
                                                    Mare de Deu des Peu de Sa Creu
                                                                         Pont Romà
                                                           L'inici del Cami cap al Puig
                                             Tot d'una les vistes es fan espectaculars
                                                                    Al fons la Serra
                                                        Comença el camí empedrat
                                                                    Abaix Pollença
                                                                    L'Arribada
                                                                   L'oratori de Maria
                                                                            Interior
                                                                    La Verge de Maria
                                                                  L'hostatgeria
                                                                           Cel·la
Interior
                                                                          Sagristia
                                                         Torre de defensa i muralles
                                                                           Exterior
                                                                Vistes impresionants
                                                                               Cisterna

                                 Les fotos son d'en Miquel Barceló, Pep Planas i Lluis Estelrich


.


No hay comentarios:

Publicar un comentario