viernes, 8 de abril de 2011

EXCURSIÓ: PLANÍCIA (La Font de s’Obi, L’aljub dels Cristians i les Cases de Planícia).

Planícia és un antiga finca situada al sud de la Serra de Tramuntana, que ocupa una quarta part del municipi de Banyalbufar. Està situada en el vessant de la Mola de Planícia, entre les finques de Son Balaguer, Són Serralta, és Rafal de Planícia i s'Arboçar. La finca, de 445 hectàrees, la va comprar en 2008 el Ministeri de Medi ambient i la Conselleria de Medi ambient del Govern dels Illes Balears per 11.182.000 Euros, corresponent 427 hectàrees al Ministeri i les 18 restants (que inclouen les cases de la possessió de 1.400 m2) a la Conselleria. La compra es va realitzar exercint el dret de retracte que estableixen la Llei estatal de Montes i la Llei autonòmica de Conservació d'Espais de Rellevància Ambiental. Ambdues atorguen a l'Administració autonòmica la possibilitat de fer seu un patrimoni al mateix preu fixat per una operació de compravenda entre particulars. En el cas de Planícia, el preu d'adquisició és l’esmenta’t perquè és el valor acordat en l'operació de compravenda de la finca realitzada el 12 d'abril de 2007. A partir d'aquella data, la Conselleria disposava d'un any per exercir el dret de retracte i fer-la seva al preu apuntat.
Després d'aquest preàmbul tret de les pàgines de “Elmundo.es del 14-3-2008” i de “més mallorca.es”, començarem la nostra excursió.
Deixarem el cotxe al costat de la porta de la finca, perquè no varem veure un aparcament públic que teníem al costat i que albirem gens més entrar per la escaleta de pas. Paciència...
El camí és molt bo i de fàcil accés. Les primeres rampes són bastant pronunciades. Ho demostrava el silenci de tots nosaltres. Quan el camí és fàcil solem parlar de qualsevol cosa mentre caminem, però quan la pujada es fa pesadeta, regna el silenci. Doncs això, en silenci pugem aquell desnivell fins a arribar a una explanada plena d'oliveres. La vista sobre la Serra és impressionant i cap al mar, més encara. Al fons la Mola de Planícia, una altra excursió que gens té a veure amb la qual estem fent ara.
Perfectament senyalitzat, arribem a una bifurcació dels camins. Allí t'indica un cartell que pots accedir a tres rutes: Les Cases de Planícia, amb un recorregut de 3.050 metres i una durada de 75 minuts; La Font de s’Obi, d'1,100 metres de recorregut i 60 minuts de caminar i S’aljub dels Cristians de 2.980 metres i 85 minuts de camí.
Les varem  fer les tres. L'accés a les mateixes és fàcil (però amb alguns trams d'accés bastant empinat). La Font d’es Obi, estava gairebé seca, però varem poder apreciar l’inic de la seva llera natural. Com la vista era molt bona i el lloc molt agradable, aprofitem per berenar allí. Després ens dirigim cap al Aljub dels Cristians. Un aljub antiquíssim de gran capacitat i en perfecte estat de conservació que serveix per recollir l'aigua de la pluja i posteriorment ser aprofitada. Durant el camí varem poder observar diverses cases de carboners al costat de les corresponents sitges. Tota la sendera es realitza entre les ombres d'un bosc d'alzines, garrovers i pins. Les oliveres, milers d'oliveres, es troben per tota la finca en zones planes i de fàcil accés per a la seva recollida.
Seguint el camí arribes a les Cases de la possessió. Un immens casal (que estan reformant amb un paleta peninsular de molt mala llet que ens va prohibir el pas de males maneres), amb unes vistes impressionants cap a la muntanya i el mar. Varem menjar a la casa de les “collidores” de la finca.
Resumint: Una bella excursió de 9,150 quilometres de recorregut (3,25 hores efectives i 6,30 reals) de fàcil accés, que et permet passar un dia de muntanya esplèndid. Per posar un però, s’havia d'avisar a la gent al principi, que les Cases no es poden visitar per estar en obres i que allí hi ha un foraster pitjor que un ca bufó que treu fora a la gent.
Com els nostres fotògrafs oficials no van poder venir, no podem oferir-vos l'habitual reportatge fotogràfic. Posem, però, un curtet clip del vídeo que varem filmar per justificar lo que em dit.
Fins a la propera!

No hay comentarios:

Publicar un comentario