domingo, 1 de noviembre de 2015

PUIG DE SANTA EUGÈNIA Y SON SEGUI.


Després de l’excursió de dijous passat que va ser forteta, aquest dijous tocava una excursió-passeig i dinar peus baix taula.

Hem pensat idò pujar al Puig de Santa Eugènia, un putxet de 243 metres amb unes vistes extraordinàries i també al Puig de Son Seguí, que es troba devora, per davallar per Ses Olleries, visitar sa “Cova de Lourdes” i acabar de nou a Santa Eugènia, agafar els cotxes i anar fins a Sineu a dinar.



Dit i fet, hem deixat els vehicles devora l’església i per davant l’Ajuntament, pujarem cap al Puig precisament pel “Camí des Puig”, seguint un fort rost encimentat que ens ha deixondit de bon de matí les frontisses dels genolls.



Continuant pel camí asfaltat, arriba un punt que s’acaba, i has d'agafar després la sendera que hi ha entre dues marjades a l’esquerra, que et porta en 10 minuts al cim del Puig de “Son Mascaró”, o de Santa Eugènia com se'l coneix.



El company que ens guiava ens ha dit que anéssim vorejant el penya-segat cap a l’esquerra, per contemplar les vistes que s’albiraven des d'aquell lloc, encara que després havíem de tornar enrere per arribar al monument del Sagrat Cor, que està mig esbucat.




Així ho hem fet i hem passat per davant d’una espècie de barcassa, o millor dit, el que al seu dia havia estat una planejadora, que un descerebrat va pujar fins aquell lloc des de S’Arenal.



Un veïnat de Santa Eugènia ens ha dit que es tracta d'un del poble que volia edificar allà dalt i com que no li varen donar permís, en venjança, va pujar amb un tractor aquest trasto. No comprenem com continua allí, i més sabent qui és qui va cometre aquest atemptat contra la natura. Vertaderament incomprensible.



Efectivament des del punt on ens trobàvem es podia albirar tot el Pla fins a Cura i més al Sud fins a l’aeroport. 




Unes vistes magnífiques i després de prendre les degudes fotografies hem tornat enrere cap al monument.


Seguint la sendera passem per un collet que després el davallarem per anar al Puig de Son Segui que tenim just davant, i en un parell de minuts hem arribat al peu del Sagrat Cor on ens hem aturat per berenar.



A devora, hi ha un aljub petit en roïnes i també unes petites pedreres de marès que conserven les peces, ben col·locades, que qualcú va tallar vés a saber quan.




Des del peu del monument s’albiren unes vistes fantàstiques de tot el Pla de Mallorca i més en un dia clar com avui. 



Allà, mentre berenàvem, anàvem localitzant els distints pobles i muntanyes que al lluny albiràvem.


En acabar, trobarem que havíem de fer un poquet més llarga l’excursió, i davallant pel “Portell Estret” que es troba fitat i ben definit, hem arribat en no res (seguint una sendera molt trepitjada) al “Camí de Ses Coves”, una carretera asfaltada que recorrerem uns minuts fins a arribar a una barrera de ferro que es troba a l’esquerra per on s’enfila un camí, també asfaltat, que puja cap al “Puig de Son Seguí”.



Puja que te puja (el camí s’enfila cada vegada més entre un bosc de pins, alzines i garrovers) hem vist una cova a la dreta i una font molt antiga a l’esquerra.




Més amunt, a l’esquerra, està la barraca de pedra seca -molt ben conservada- coneguda per “Can Loi” que hem observat detingudament i tret fotografies.


Deu minuts més de pujada i arribam a l’esplanada del Puig, on es troba una torre de vigilància contra incendis i un punt geodèsic que ja visitarem fa un parell d’anys quan anàrem des de Pòrtol a l’ermita que hi ha allà devora.




Ara han posat una reixeta damunt la paret seca que delimita la finca de Son Seguí que impedeix anar-hi des d'aquest lloc.


I com que no poguérem arribar fins a l’ermita, es tractava ara de tornar un poquet enrere per agafar el camí asfaltat que amb fort rost davalla cap “Ses Olleries”, llogaret a on es troba “Sa Cova d’en Pelleringo” (un bandejat que va fer maig al segle XVII a Mallorca).



Però noltros anàvem a cercar una altra cova, sa cova la “Dels Coloms” més popularment coneguda com de “Lourdes” que està a la carretera que uneix “Ses Olleries” i “Santa Eugènia”.



Hi ha un banc de fusta a la carretera que t’avisa de l'entrada. Una llarga però còmoda escala (per l’amplària dels seus escalons) et porta a Sa Cova. 




Molt ben cuidat aquest indret, estan les imatges de la Mare de Déu i Bernadeta a l’entrada. 



A dins de la cova, es troben recordatoris, espelmes i figures religioses que els fidels han dipositat allà dins.


Des de la esplanada de la cova, on hi ha una cisterna amb un poalet per beure aigua, les vistes cap als colorits camps de cultius són espectaculars.



Una vegada visitada Sa Cova de “Lourdes”, ja sols ens quedava fer una cerveseta a Santa Eugènia i partir cap a Sineu on teníem reservada taula amb unes racions de peus de porc, frits i altres cosetes que va ser la cloenda d’un magnífic dia d’excursió i companyonia.



En total una caminada de 7,520 quilòmetres (Santa Eugènia-Puig de Son Mascaró-Puig de Son Seguí-Ses Olleries-Santa Eugènia) que ens va fer perdre un poquet de pes momentani per que el tornarem a recuperar tot d'una a Sineu.


Santa Eugènia
Fins a la que ve!

(Fotografíes: Miquel Barceló, "Trigo" i meves).



viernes, 30 de octubre de 2015

PICANTONES AL "PEDRO XIMÉNEZ".



INGREDIENTES:
4 Picantones o los que se quieran hacer
Sal
pimienta
1 vaso de vino de "Pedro Ximénez"
aceite
1 limón
un par de ajos
Limpiaremos bien los picantones y los meteremos en un bol para el horno.
Los embadurnamos bien de aceite,salpimentamos e introducimos un cuarto de limón en cada uno. Luego les
vertemos el vaso de "Pedro Ximénez" por encima y añadimos unos cuantos ajos.
Los metemos en el horno a 180º y a media cocción les damos la vuelta comprobando que no se haya secado la salsa, en cuyo caso, añadiríamos un poco más de vino.
Después de unos 40 minutos ya pueden estar. Lo comprobamos y sacamos del horno.
Se parten por la mitad y se rocían con la salsa . Se sirven con una ensalada aliñada con vinagre de módena como contraste, o patatas fritas, a gusto.


miércoles, 28 de octubre de 2015

PIZZA EXPRÉS.


Una pizza lista en 15 minutos al gusto de cada uno.
INGREDIENTES:
1 Oblea de fajitas.
Salsa de tomate
queso para fundir
los ingredientes que se quieran añadir.
Colocamos la fajita en la bandeja para horno encima de papel vegetal (o directamente) y se parte en 4 trozos para después poderlos coger mejor.
Añadimos salsa de tomate (yo he puesto una que viene ya preparada especial para pastas).
Espolvoreamos el queso rallado por encima.
Colocamos los ingredientes que queramos (yo he puesto atún y alcaparras que tenía a mano) y al horno, previamente calentado a 200º (parte de abajo) unos 10 minutos (lo veremos cuando esté ya hecha).
Salen exquisitas (a quien le guste la pizza de pasta delgada) especialmente para los niños.

domingo, 25 de octubre de 2015

COLL DE FARTÀRITX.



Encara que aquesta temporada ja portam un parell de setmanes sortint d’excursió, no més anirem afegint a aquest blog les noves que no tenim fitxades a l’etiqueta “excursións”, i omitirem les que repetim.

Així doncs, aquesta des “Coll de Fartàritx” no l’havíem fet, i aquí va el reportatge que ha preparat el nostre company “EMBAT”.

---------

Dijous, 22-10-2015
En principi el dia no sembla bo, pluja i fresqueta, però som agosarats res no ens atura, partim en direcció a Campanet, el punt de trobada l'ermita de Sant Miquel.

Vora l’ermita optimitzam la gent als cotxes i seguim pel camí vell d'Inca a Pollença, davant El Fangar pujam pel camí de Miner, alguna vegada degué estar asfaltat però ara està molt fet malbé, desnivells, clots, bassiots i fang ens obliguen a anar a poc a poc i amb seny, el camí passa per un espès i ombrívol pinar que, segons els entesos deu tenir bons agres d’esclata-sangs.



Arribam a les cases de Miner Petit (408 m.) altres temps plenes de gent i en producció i ara abandonades i deteriorades, quina llàstima.



Aquí deixam els cotxes i començam la ruta a peu. Ara hem de seguir un camí ascendent amb unes rampes ben pronunciades que, entre un esbufec i un altre ens deixa veure unes panoràmiques espectaculars. 



La natura aquí és tan salvatge i abrupta com bella i atractiva, roques nues i vegetació escassa, matolls de càrritx, romaní i llentrisca, no hi ha arbres llevat d’algun ullastre. 



Hem trobat basses plenes de les darreres pluges i més amunt un refugi de caçadors on hem aprofitat per berenar.



Seguim pujant, el camí conserva alguns trams d’asfalt i ciment que la naturalesa intenta retornar al seu estat primitiu i allà dalt ja podem veure les cases de Miner Gran (625 m.) per arribar-hi hem fet un poc de drecera passant per la part privada de la finca pública passant pel pont del torrent de sa Mina.



L’any 1984, la finca de Miner Gran, amb la qualificació jurídica de domini públic, es va transferir des de l'Estat/ICONA a la comunitat autònoma de les Illes Balears. 



La finca actualment està adscrita a la Conselleria de Medi Ambient, a la que correspon la seva gestió i administració.



Míner Gran es localitza a l'extrem més oriental del municipi d'Escorca, amb una petita part dins els municipis de Pollença i Campanet, al sector nord de la serra de Tramuntana. La superfície registral de la finca és de 536,31 hectàrees. Aquest espai, considerat uns dels més grans i valuosos de les Balears, avui dia es troba en ple debat en relació amb la possibilitat de declarar-lo parc natural.

Les cases de Miner Gran estan en procés de restauració, hem descansat una estona a la seva clastra al costat del coll de cisterna que hi ha al bell mig, seguim ara per una pista forestal flanquejada per altes roques. 



A mà esquerra el puig Tomir (1.104 m.) espectacular des d’aquest angle i a la dreta el puig de Ca (876 m.) imponent el seu cim.


Anam pujant cap al nostre destí, el coll de Fartàritx (800 m.) hi trobam una bona esplanada on ens posam a recer del vent fresc que ara bufa pel coll.



Just a l’altra banda del coll hi trobam la casa de neu de “lo Avenc” única de Mallorca que encara conserva el seu sostre i teulada.



Els més agosarats del grup han baixat pel fort pendent per veure-la i fer fotos. 



Des d’aquí podem contemplar estesa cap a Pollença la bella i verda Vall d’En Marc i ben davant nostre el puig Gros de Ternelles (838 m.) a llevant la Cuculla de Fartàritx (711 m.). 



Tot gaudint d’aquestes vistes hem vist volar una mitja dotzena de voltors, no ens hem posat d’acord de si eren negres o lleonats, eren voltors!



Hem dinat al coll asseguts còmodament a les mates de càrritx, hem aprofitat per fer un poc de tertúlia i alguna becadeta, com sempre trobam senderistes alemanys, els d’avui baixaven del Tomir.



Carregam les motxilles ara més buides i iniciam la tornada pel camí públic que passa arran del Pla de Sa Vaca, han desaparegut els niguls, la visibilitat és perfecta, distingim perfectament les badies de Pollença i d'Alcúdia, s’Albufera i les viles de Sa Pobla i Muro, ens criden l’atenció les formacions rocoses que ens recorden les de Lluc. Baixam per una pista restaurada amb ciment que no ens agrada molt, ja es veuen més a baix les cases de Miner Petit on tenim els cotxes.



En arribar-hi hem de desfer el mal camí (pels cotxes) que travessa el bosc ombrívol fins a l’ermita de Sant Miquel.

Acabam el recorregut fent un cafè a la plaça de Moscari per complaure al degà del grup que és nadiu del poble, no ens costa gens tenir-lo content, s’ho mereix!

(Segons el GPS del xerpa hem fet 773 m. de desnivell positiu) Mira per on!!!!!

(Fotografíes: Miquel Barceló i "Trigo")