domingo, 19 de julio de 2015

CLOENDA DE LA TEMPORADA D'EXCURSIÓNS 2014-2015


El dijous passat el nostre grup excursionista celebrarem la cloenda de la temporada 2014-2015 amb un sopar de companyonia. El degà del grup ens va dirigir unes paraules i després el cap dels caps ens va oferir el discurs que més avall s’acompanya. Es costum que el nostre company “Embat” (escultor, pintor, artista de teatre, escriptor, glossador i gran xerrador) ens faci un obsequi a final de temporada a cada membre com a record. Son cosetes que ell fa a mà, amb paciència i més imaginació,  i que per això no hi ha cap d’igual (“pongos” que diu ell, per això de “¿dónde lo pongo?) . “Pongos” que tots esperam cada any perque sempre ens sorprèn. Ell s’encarrega de agafar fustetes, còdols o qualsevol cosa que la seva imaginació li diu que pot quedar bé per fer...una obra d’art.

Enguany ha estat aquesta figureta que modela, amb no sabem quin aliatge, totes diferents, amb fustes de romaní, pi, ullastre o qualsevol tros de suro o garrotí que troba per la muntanya o platja. Ja tenim una bona col·lecció.
Va ser un sopar agradable y tranquil, però amb un sobresalt que ens va desondir a tots quan un que volia fer de cambrer per fer més, va fotre el carro amb el segon plat per a terra. Va haver-hi cristalls, gambes, pasta d’advocat per tot arreu i ens varen quedar sense segon plat. No el varem tirar a la piscina perque es tracta d’un home ja major, perque si no...

******************************************************************************
Estimats germans, amics i companys tots!
Aplegats en una jornada vespertina i albergats sota la protecció de Selene per arrecerar-nos de l’onada malèfica d’Helios, acollits amb l’habitual hospitalitat del nostre company, a qui donam les més expressives gràcies, en aquesta casa dins el marc incomparable de la natura del ponent de la nostra illa, ens disposam a gaudir d’una nit inoblidable, tant per la companyia dels presents com per l’exquisit àpat que, autoritària i sorpressivament, ens ha preparat l’amfitrió.
Avui, en aquesta nit memorable, ens reunim aquí per a celebrar junts, la jornada de cloenda de la temporada d’excursions 2014/2015.
No seré llarg en el meu parlament però seria injust no comentar l’exercici d’excursions, sortides i viatges que avui tancam.

Hem visitat cales i muntanyes, trescat el pla els seus pobles i possessions, pujat a torres, ermites i santuaris, hem pernoctat a albergs i refugis, entrat a les esglésies, conegut rellotges de sol, escalat puigs i pujols, travessat passos estrets, viatjat en vaixell i avió a illes i illots, ens hem banyat a les aigües més cristal·lines sota el sol i la lluna plena, hem trepitjat la terra, la pedra i la neu, suportat vent, pluja i fred, hem patit sol i calor.

Han estat molts els destins, i variats, i ningú ha pres mal!
I hi hem arribat, sempre arribam. Ens hem cansat! De vegades molt, però sempre... sempre ha valgut la pena!
Ha valgut la pena compartir totes i cadascuna de les jornades viscudes, compartint els valors que ens ajuden a defensar i créixer en la nostra dignitat i cultura, l’amistat, el respecte, la gratitud, la solidaritat.
Quantes discussions, debats i tertúlies haurem encetat, amb èmfasi i acalorament, som mediterranis, així ha de ser, i gairebé sempre amb resultats positius. Gosam tocar tots els temes, socials, polítics, futbolístics, artístics i literaris, ens atrevim a tot, qui en dona més?

Enguany m’he perdut les darreres excursions a causa d’un viatge ultramarí per terres caribenyes, per això no he pogut fer un sumatori exacte dels quilòmetres caminats però llevat de les omissions i  sense valor científic he sumat 343,37 quilòmetres. Així mateix si que he pogut fer els habituals i clàssics “pongos” que després repartirem.
Ara per a molts vénen mesos d’alta concentració familiar, a altres els toca descansar, n’hi ha d’agosarats que encara volen trescar cales verges, si és que en queden, que hi hagi sort per a tots.

I ja n’hi ha prou de xerrameca i sermó, ara rendirem els paladars a les delícies que ens ha preparat aquest xef afrancesat que ens convoca amb un comunicat que no ha passat pel departament de correcció i està escrit amb un teclat que no té barra espaiadora.
Que sigui per molts d’anys, fins a la temporada qui ve i que no en falti cap. 


SALUT!

martes, 7 de julio de 2015

LES ANXOVETES.


Les anxovetes es un grup d’havaneres format per tres noies catalanes, exactament de Girona: Marta Pérez (veu aguda/mitja), Montse Ferrermoner (veu aguda/mitja) i Tona Gafarot (veu greu). Actuen acompanyades pel guitarrista Xicu Rovira i Xavi Pasqual (contrabaix) i tenen un ample repertori d’havaneres, tant clàssic com tradicional, amb algunes cançons pròpies.




La veritat es que escoltar-les es un plaer, acostumats a sentir quasi sempre les havaneres en veus masculines. Acaban de quedar finalistes del VIII Concurs “Sons de la Mediterrània” que tindrà lloc el 15 d’octubre a Manresa i son, ara per ara, l’únic conjunt de veus femenines  d’havaneres que hi ha actualment.



Aquest grup, que nasqué l’any 2013, et fa sentir les havaneres d’una altra forma.  Veus tendres, fresques i perfectament acoblades... fan la delícia de qui les escolta.

Mireu.
 (fotografies de la página Web: http://www.lesanxovetes.cat/ y Facebook).





sábado, 4 de julio de 2015

CALAMARINES AL NATURAL.

Este plato no tiene ningún secreto, únicamente  exigir que los calamarines estén recién pescados.
INGREDIENTES:
La cantidad de calamares que queramos hacer.
Un chorrito de aceite de oliva virgen extra
Sal gruesa ahumada
1 cucharadita de perejil picado
Los vamos a poner a la plancha tal cual, sin limpiarlos, únicamente les quitaremos la boca (presionando sobre los ojos sale muy fácilmente) y la plumilla, nada más.
Prepararemos la plancha con un chorrito de aceite y un poco de sal gruesa.
Echamos los calamares tal cual. Comenzarán a soltar su tinta que iremos mezclándola con el aceite y la sal removiéndolos constantemente para evitar que no salten. Añadiremos una cucharadita de perejil picado e iremos mezclando.
Y ya está. Estos calamarines tan tiernos no precisan de nada más. Así son exquisitos.