miércoles, 29 de enero de 2014

PETE SEEGER.


 
 
La música folk estadounidense está de luto. Antes de ayer falleció a los 94 años Pete Seeger, autor de las inolvidables canciones “If I Has a Hammer!” “Where Have All the Flowers Gone” “ Turn,Turn, Turn” “Guantanamera” y muchísimas más, que han sido versionadas por los mejores cantantes y grupos del mundo y que quizás las conocemos más por sus imitadores que por él mismo.

Su música siempre estuvo encaminada a la defensa de los derechos civiles de Estados Unidos. Defensor acérrimo de la resistencia a la invasión de Vietnam, Seeger destacó también por su lucha a favor del movimiento ecologista.

Sus ideas izquierdistas no fueron impedimento para ganarse el reconocimiento y respeto de muchos americanos, que juntamente con Joan Báez y Bob Dylan, veían en él un cantautor contestatario que se revelaba siempre contra las guerras y la opresión.

Bruce Springsteen le dedicó un disco entero y cantó para Obama recién elegido y en las manifestaciones de Ocupa Wall Street.

 

domingo, 26 de enero de 2014

MANCOR-LLOSETA-MANCOR.




Plourà, no plourà, plourà, no plourà… A les 9,15,  com sempre, havíem quedat aquest dijous al nostre lloc habitual de partida per anar a, no sabíem on, pel mal temps que feia. Amb aquest casos sempre tenim les alternatives que ens ofereixen uns companys de anar a unes cases de poble que tenen per fer una torrada, però avui hem acordat que havíem de ser valents i sortir a caminar plogués o no plogués, i a més perque un de noltros havia quedat a Mancor amb un company –veterà excursionista que a vegades ens acompanya-, perque ens guiés per una ruta que varem fer el 29 d’Octubre 2011 però a l’inrevés i un tant diferent (clicau aquí).
Així que, endavant cap a Mancor en tres cotxes, mirant al cel i aguantat les critiques de qualcuns que volien no arriscar i anar als “refugis” poblerins per fer una torrada.

Hem arribat a l'aparcament que hi ha devora del cementiri de Mancor i allà ens esperava el nostre company. Agafats el tapins començam a caminar per la carretera que porta a Santa Llucía i ens desviam pel camí particular de “Biniatzent”, que creua la finca del mateix nom, fis arribar al camp d’oliveres de “Sa Font Garrover”, a on el camí es divideix en dos, un tram cap a l’esquerra que segueix fins a la finca esmentada, i un sender a la dreta que et porta al llogaret de Biniaroi, que descartarem visitar perque l’excursió d’avui  ja  es bastant  llarga i a més ja la varem fer.

Pujant, observarem un cosa molt curiosa, un xotet jugant amb un ca!. I a més, quan ens varem apropar, el ca va venir a saludar-nos i el xotet -ben net, per cert- també. 

L’amo que estava devora, ens va dir que l'havía criat amb biberó d'ençà que va néixer i ara o tenia com un animalet més de companyia. Bastava veure la cara d’aquest homenet, mirant als dos animals com jugaven, per  adonar-nos que estava orgullós d’haver surat a aquest animal. Estàvem segurs que no li passarà mai pel cap portar-ho a l’escorxador.

La finca “Sa Font Garrover”  es una explotació olivarera digne de veure. Aquí es fa oli amb denominació d’origen i totes les oliveres es troben molt ben cuidades amb una xarxa ben col·locada aterra per agafar les olives que van caient  -ara olives negres-. El cel cada vegada estava més ennigulat però encara no havia caigut cap gota.

Seguim el camí que creua, -pujant, buf!- la finca, fins arribar a un pas canadenc que ens situa a la possessió  de “Ses Cases Noves”. Era l’hora de berenar, i asseguts en unes pedres que cadascú va triar, berenarem d'alló que cada un portava. 

Cal dir que provarem unes mandarines “metralladora”, boníssimes, molt dolces que va portar un company de ca seva, però amb tants de pinyols que si els escopies amb força, sortien de la boca com si fos una metralladora. Cal dir que el que escriu va ser el que va arribar més enfora, i fins i tot dos de noltros férem una guerra a pinyolada neta.

Abans de partir començaren a caure unes gotetes i tothom va aprofitar per treure de ses motxilles els impermeables, capelines, paraigües, calçons de plàstic, etc. Ala!, ja podia ploure lo que volgués.

Caminant ens trobarem a la dreta del camí, una construcció amb la porta oberta que va resultar ser un aljub que recull s’aigua de la “Sa Font de Na Bàrbara” que mana al altre costat del camí.

Passem per davant de “Ses Cases Noves” i continuarem el sender que indica “Lloseta” que qualcú a col·locat en un arbre. Feia una pluja fina i fred, però sense cap problema.

Quan sortirem de la finca, entrarem en un bosquet d’alzines meravellós que ens portaria fins el predi “S’Estorell”. 

Abans però passarem per davant el Puig de “l’Alcadena”, amb la escarrufada que dona contemplar l'esllavissament d'un tros de la muntanya que va fotre per avall i que es pot contemplar des de quilòmetres de distància.

Travessem tot el predi de “S’Estorell” i visitarem Sa Font Nova. Després arribarem a un portell que trobarem tancat. No ens quedava més remei que botar la paret i així ho varen fer un parell, mentre que uns quants tingueren sort que en aquest moment vingués un cotxe de qui va davallar un homo per obrir el portell, circumstància que aprofitaren per sortir a peu pla.  

El nostre “degà” -que sempre li agrada tenir les coses clares- li va demanar si aquell camí era públic o privat... i ja la varen tenir. Però al final, aquell homonet es va quedar tan ample dient-nos que pels propietaris allò era un camí privat encara que per la gent fos públic ¿?.

Continuarem pel camí, i una vegada passarem el cementiri, ens desviarem a l’esquerra pel “Camí de Ses Comes” que ens portaria fins al Poliesportiu de Lloseta “Es Puig”. 

Dinarem de “pa en butxaca” que cadascú es portava, a uns bancs de fusta que hi ha devora el camí i després continuarem per un sender que acurta la tirada fins a Biniamar.

Arribarem i aprofitarem per prendre un cafetet en un bar del poble, preparat per cert, per fer una bona bauxa.

Una vegada descansat un poquet i aprofitat per abonar la quota fitxada als “taxistes” de torn, un dels caps del grup va dir que ens convidava als cafès per què era el seu aniversari, cosa que li agraírem, i quan el felicitarem i demanarem quans en complia, ens adonarem que cada any complex els mateixos de fa tres anys...No passa el temps per noltros!. Visca la vida!.

Ara ens quedava encara arribar a Mancor, i ho varem fer passant per davant de “Son Odre”. Creuarem el torrent i deixarem a la dreta la cantera de pedra i a l’esquerra l’antiga mina de carbó a cel obert de “Son Odre”. 


Per l’antic sender que unia Mancor amb Biniamar, anarem pel camí de “Montaura” fins arribar a Mancor.

Una bona excursió que ens va preparar el nostre guia. En total 15 quilòmetres i 4 hores de caminada efectiva que desferen el genolls dels de sempre però que, com sempre, arribaren tots a destí.
Cal dir que avui érem l’equip complet (dotze més el nostre guía), casualitat que estava ennigulat i pensarem la majoria en una torrada?. Doncs, sí, però al final els caps “caminaires” son els que manen i decideixen...per ara, perque els “gourmets” del grup cada vegada tenim més força i hem aprofitat que el company que avui ens ha acompanyat és un cuiner extraordinari, per demanar-li que un d’aquets dijous ens preparés una “fava perada” com no més ell sap preparar. Ha aceptat I ja ens encarregarem els “gourmets” de convèncer als caps caminaires per quedar un dijous, plogui o faci sol, per asseure’ns a taula i menjar la  “fava perada”. 
(Fotografíes: "Trigo", Miquel Barceló i meves)






martes, 21 de enero de 2014

SOPA DE CEBOLLA.

INGREDIENTES:
4 cebollas (nosotros hemos añadido 3 chalotas)
1 cucharada de mantequilla
3 cucharadas de aceite de oliva virgen
1 vaso de vino blanco
2 vasos de agua
1 litro de caldo de verdura
unas cuantas rebanadas de pan
queso para fundir
laurel, tomillo o romero, sal y pimienta
En una olla ponemos a derretir la mantequina con dos cucharadas de aceite de oliva.
Echamos la cebolla cortada a tiras (más finas o menos finas eso va a gusto), una hojita de laurel y un brote de romero. Dejaremos que se haga la cebolla a fuego lento, removiendo de vez en cuando.
Cuando la cebolla esté transparente, retiramos el romero y laurel, echamos el vino y dejamos cocer unos 5 minutos para que se vaya evaporando.
Ahora toca añadir el caldo y el agua. Tapamos y dejamos cocer a fuego muy lento por espacio de unos 45 minutos hasta que la cebolla se ablande por completo. Salpimentamos a gusto.
Mientras haremos las tostadas que queramos. Al pan le echaremos una pizca de aceite o mantequilla, lo espolvorearemos con queso rallado y lo pondremos a tostar en el grill.
Añadimos las tostadas que queramos en el bol de cada comensal y se sirve bien caliente.

sábado, 18 de enero de 2014

La lluna plena de gener al Castell d'Alarò.

(Crònica:"Embat". Fotografíes: Miquel Barceló, "Trigo" i Pep Planas).
Els set valents que hem partit avui, 15 de gener, ens hem trobat a les 16, 20 h. a l'estació intermodal ben disposats a emprendre una aventura.
La primera dificultat l'hem tengut ben prest, per treure el bitllet cap a Alaró no ho teníem clar, a la màquina si triàvem la opció tren no ens entenia, havíem d'optar pel bus encara que el viatge sigui “tren+bus”, llavors venia el problema dels qui tenien o no la targeta de transports i entre els qui sí la tenien, sempre hi ha algú que la té caducada (la targeta) per no parlar del qui pretén pagar 1,25€ amb un bitllet de 50€ i esperar que la màquina funcioni, quins orgues! (els seus, no els de la màquina)
Però som bons, sempre resolem a temps els problemes, a les 16, 35 h. en punt hem sortit còmodament instal·lats a bord dels ràpids, moderns i silenciosos trens elèctric dels TIB, el viatge ha estat curt ja que el trajecte no té parades fins a Marratxí, baixam a la estació compartida per Alaró i Consell i abordam el bus llançadora fins al poble. El minibús anava ben ple però hem pogut seure, al arribar a la parada final ens hem equipat bé per fer la ruta, bastons, gorres, anoracs, frontals, llanternes (per cert, algú duia el focus de la barca i a més funcionava a cops de puny!).
Au! per amunt!  començam l'ascensió tira-tira per anar encalentint-nos poc a poc, encara fa un poc de claror, sembla mentida com s'ha allargat el dia, però ràpidament ens ve la fosca, el cel sembla estirat, no hi ha núvols, la lluna encara no ha sortit i fa una bona fresca, partim del poble d'Alaró per la carretera de Bunyola i agafam el segon desviament a mà esquerra indicat amb el nom de Camí des Castell. 
El camí comença amb uns trams asfaltats fins a l'altura de la possessió de Son Penyaflor, després ve una zona encimentada i bastant deteriorada fins a arribar a les cases d'Es Verger, la pujada té un fort pendent que ens fa suar de valent.
La lluna plena ja ha sortit per darrere el gran penyal del puig del castell i amb la seva claror blanquinosa ens il·lumina el camí entre els pins i les alzines, ombres i clarures irreals, fantasmagòriques.
Avançàvem sota aquesta influència esperant veure la bella Selene menant el seu carro tirat pel jou de bous blancs a qualsevol revolt del camí, però no, som a aquest món, ens conformarem amb uns quants xots i els imprescindibles i habituals corredors de fons que ens deixen amb un pam de nas i que ens tornam a trobar de baixada abans d'arribar nosaltres, quina ràbia!.
A partir d'aquí, el camí es converteix en pista forestal, un camí de terra fins a l'esplanada d'Es Pouet, ara començam el camí empedrat, adossat a l'impressionant penyalar vertical fins arribar a la primera porta del recinte emmurallat, després creuam la torre de l'homenatge amb matacà (popularment dita del constipador pel corrent d'aire que sempre hi fa)  passam vora les restes del gran aljub i culminam la nostra ascensió al cim on es troben la hostatgeria i l'oratori edificats el 1.622.
Hem fet gairebé 9 km amb un desnivell des de 230 m. al poble fins a 821 m. al  castell i només hem sofert una petita caiguda, sense conseqüències, a la segona porta.
Na Myriam, la donada del castell ja ens esperava, fins i tot ens ha telefonat a mitjan camí per a saber si tot anava bé, és clar, cada vegada caminam més lents.
Ens ha acomodat a les cel·les, són habitacions per a quatre, amb lliteres, netes i còmodes i amb un bany comú al final del passadís, no hi han dutxes per la senzilla raó de no tenir més aigua disponible que la que plou, tan mateix si un dia no ho fas tampoc passa res.
Mentre esperam el sopar ens hem passejat per la esplanada de l'oratori, la vista nocturna que tenim és francament espectacular, als nostres peus, il·luminat, tot el raiguer i part del pla de Mallorca fins a Palma, la nit és tan clara que fins i tot arribam a veure el llum del far de Porto-Pí i més llunyà ja un poc difuminat el de cala Figuera.
Myriam ens crida, tanta sort, comença a fer un fred que pela a dalt de la muntanya i nosaltres embadalits mirant els llumets, cap a taula falta gent!.
Després d'un bon sopar i una agradable sobretaula amb jocs de cartes i parxís, tot seguint les normes de la hostatgeria, a les 23 h. ens retiram a les nostres estances, entre bromes i comentaris anam preparant els llits i fent les rutinàries i adequades ablucions, fins que, apagats els llums van minvant les veus i es va fent el silenci, sentim de tant en tant els bucòlics i pastorals sons del buf del vent o el picarol d'una ovella sols trencats pels rústics i físics roncs, ventositats i esbufecs dels companys que s'han entregat als braços de Morfeu. Bona nit!.
Poc a poc arriba el dia i ens anam despertant, sentim el rumoreig prudent de les veus dels primers companys que es van deixondint i comentant com han passat la nit, en general tots be, fins i tot el que es va abrigar sota tres flassades ha resistit. Hi ha hagut diversitat d'opcions, sacs de dormir tipus mòmia i convertibles, llençols funda, i senzillament llençols, però com diem bé, hem descansat.
Al sortir de l'hostatgeria ens trobam amb la boira, tan espesa i opaca que no ens deixa veure res, fa més fred que a la nit i sembla que plou.
Ara toca berenar, na Myriam ja ens el té a punt, quedam bé, no deixam res, ni per les someres.
Aclarim comptes amb la donada, pagam i ens acomiadam ben agraïts, ha estat una estada ben agradable.
El camí de baixada no sembla el mateix, la llum del sol es filtra tímidament a través de la boira, el trespol de pedra està llenegadís i hem d'anar amb seny, quan som al Pouet ja anam ben xops, per mor de la boira per fora i la suor per dins, encara que el matí és ben fresc el caminar sempre encalenteix.
Els companys que han partit des de Binissalem ja ens han telefonat per a saber per on anam, venen pels camins de can Arabí i dels Blanquers fins a trobar s'Empedrat (un antic tram de camí empedrat, segons alguns d'origen romà)  després ve can Moranta i l'antiga possessió de Banyols, el camí segueix fins a Son Forteza i s'han de prendre algunes bifurcacions fins a trobar el camí del castell, uns 6 km. més o menys.
Quan ens tornen a telefonar nosaltres som devers les cases de son Penyaflor i ells ja estan cansats, tant, que dos es queden al lloc (ja ho val!) i dos segueixen per a sortir-nos a camí, la veritat és que anam caminant lentament, hem d'anar esperant al degà que baixa molt esbraonat d'una cuixa, però baixa. A la fi ens trobam, tots bé, seguim fins on s'han quedat els renegats i decidim, per prevenció, que el degà ens esperi assegut a uns bancs de pedra, el grup podrà anar amb ritme més ràpid fins a Binissalem i l'únic xofer d'avui anirà a cercar-lo. Així ho hem fet, així mateix un company s'ha quedat amb el degà per fer-li companyia.
Per fi hem arribat a ca s'Hereu, el nostre destí final d'avui, allà ja teníem taula reservada i parada i quan ja hi érem tots hem pogut degustar un dinar ben binissalemer i de Sant Antoni: fideus de vermar i espinagada.

Ben contents dels dos dies de germanor que hem compartit, també ben cansats després d'una ruta de més de 22 quilòmetres de muntanya i pla, amb marxa nocturna sota la lluna plena de gener, fred, boira i mal camí, ens separam en dos grups, uns en cotxe i els altres en tren, ens acomiadam i tornam cap a casa ja pensant en la sortida del proper dijous.

miércoles, 15 de enero de 2014

HJALTALIN.


Este grupo islandés se fundó en 2004 cuando un grupo de estudiantes de la escuela secundaria decidió participar en un concurso de compositores.  Fue en el 2007 cuando lanzaron su primer álbum “Sleepdrunk Seasons” que les dio a conocer a nivel nacional obteniendo varios premios.
 

Desde entonces su fama ha ido creciendo  y sus giras por el extranjero se han ido prodigando cada vez más.

A finales del pasado año lanzaron su tercer trabajo “Enter 4” que ha sido elogiado por todos los medios de comunicación de Islandia.

Su música, difícil de catalogar,  va desde el indie rock moderno de los años 60, la música pop y la música clásica.

Es un placer escucharlos.







lunes, 13 de enero de 2014

CALAMARINES CON TOMATE Y CEBOLLA.


Ingredientes:
750 grs.calamarines (medianos/pequeños)
2 cebollas
4 dientes de ajo
1 lata tomate triturado
1 vaso de vino blanco
1 copita de "palo"
1 cucharada de pimentón dulce
agua,sal,pimienta,aceite.
Limpiamos bien los calamares.
Los salpimentamos, los pasamos por harina y los freímos en una sartén con aceite de oliva.
Cuando estén doraditos (únicamente unos minutos) los retiramos.
En otra sartén más grande o cazuela de barro, sofreímos los 4 dientes de ajo picados y las 2 cebollas en juliana.
 Salpimentamos y dejamos pochar a fuego lento removiendo de vez en cuando.
Cuando la cebolla comience a estar transparente echamos el pimentón.
Añadimos los calamares y vertemos el vaso de vino, una copita de licor de "palo" y un vaso de agua. Dejamos pochar a fuego suave durante unos minutos.
Ahora se añade el tomate.
Removemos bien y dejamos cocer tapado a fuego muy lento  durante 5 minutos, removiendo de vez en cuando. Comprobamos el punto de sal y rectificamos si procede.
Y !ya está!.
Serviremos bien caliente, tal cual, con abundante pan.
Un plato exquisito.