domingo, 29 de enero de 2017

HIMNE DE SANT SEBASTIÀ, PATRÓ DE PALMA.


De tota la vida quan l’ecònom de la Parròquia de Sant Sebastià de Palma era D.Bartomeu Martorell, es cantava a l’església i sobre tot el dia de la festivitat del patró de Palma,  l’himne de Sant Sebastià.
Església de Sant Sebastià de Palma que manté en la seva página web que el màrtir va morir asaeat quan no va esser així.
 Ara, seixanta anys després d’aquella època en que els capellans sortien al carrer a beneir ses cases, a entregar roba i aliments als feligresos més necessitats, a celebrar processons pels carrers en dies senyalats com el “Corpus”, a organitzar balls de bot, excursions,  cinema i festes per la gent jove, a reconfortar al malalts a domicili quan s’assabentaven que necessitaven assistència, a ensenyar catequesis als ninets, et.etc.etc... tot això ha passat a l’historia. L’Església ha canviat.
 
Rescat i curació de les ferides de Sant Sebastià
I no es per que els temps a canviat ses costums, que sí ho ha fet, es que també els capellans eren diferents. Vivien com sempre havia predicat Jesucrist i ara viuen como a Déu. Vet aquí la diferència.

Al que anàvem.

Quan jo era escolanet de Sant Sebastià (fa més de seixanta anys) ens passaven pràcticament la vida en la parròquia. Hi havia una coral que cantava els diumenges la Missa i amb l’ecònom al orgue o amb el germà del escolà major que el tocava de meravella, sempre interpretaven l’himne a Sant Sebastià amb altres cançons, com es lògic.
 
Curació de ses ferides de Sant Sebastià
Com seixanta anys després no m’han recordava de tota la lletra i per això de que quan més major et fas més t’enyores dels records  de la infantessa, vaig anar a la parròquia de Sant Sebastià a preguntar si me podien facilitar la lletra del himne per posar-lo en aquest blog, i em varen dir que no sabien res de cap himne “Devia ser cosa de l’antiga coral” ¿¿?? em va dir el rector...
 
Mort verídica de Sant Sebastiá a fuetades i garrotades
Li vaig insistir que l’himne de que jo li parlava l’havia escoltat també alguna vegada en la Seu cantat per una coral... però com si res, i com me vaig adonar que li molestava la meva insistència ho vaig deixar anar. 
  
I mira per on que me varen deixar el llibre que D.Bartolomé Martorell Roca l'ecònom de Sant Sebastià que va escriure a l'any 1996 "Mi vida parroquial" a on figura, en la página 214, el himne que cercava i que va compondre ell mateix.

Es aquest:


HIMNE DE SANT SEBASTIÀ,  PATRÓ DE PALMA

“De Jesucrist Màrtir insigne
gran defensor de nostra fe
i vencedor sou del maligne
vostros devots volem esser

De la ciutat de Palma
siau el protector,
de fam i pesta allibereu-la,
siau en guerra el defensor
de fam i pesta allibereu-la
siau en guerra el defensor

Fóreu soldat sempre invencible
en la campanya i la ciutat
donau-nos constància incommovible
ompliu el cor de caritat

De la ciutat de Palma
siau el protector,
de fam i pesta allibereu-la,
siau en guerra el defensor
de fam i pesta allibereu-la
 siau en guerra el defensor

Donau el pit amb valentia
i al qui vos fer el perdonau
el vostre poble en vos confia
concediu-nos l'eterna pau

De la ciutat de Palma
siau el protector,
de fam i pesta allibereu-la
siau en guerra el defensor
de fam i pesta allibereu-la
siau en guerra el defensor”

També varem fer una consulta a La Seu i m'han contestat que efectivament era aquest himne i que es canta amb la música del de la Mare de Déu de la Salut "Del Rei en Jaume fóreu guia" o de l'original "Volem a Déu" que apareix en el llibre de música religiosa de Mn. Bernat Julià, canonge que fou prefecte de música de la Seu.


En la mateixa página del llibre esmentat diu l'autor que es va compondre altre himne per ser cantat en castellà amb la música del "Himno a la Parroquia" i que solien cantar els de Acció Católica. Diu així:

Rodeando tu trono contempla tu pueblo
que con amor intenso te rinde honor
cantando tus himnos, rezando tus rezos
a Sebastián aclama por su protector

Porque tú fuiste Màrtir de Cristo
en sus angustias, consuelo y paz
Tú sus plegarias siempre oiste
oye benigno nuestro cantar

Rodeando tu trono contempla tu pueblo
(bis)

També hi ha una resenya a peu de pàgina que diu: "En el archivo de música de la parroquia  debe haber otro himno anterior a este de D.José Cerdá y música de D.José Mayol que entonces eran Vicarios, el primero, de San Miguel y el segundo, de Santa Cruz. Recordamos que repetía la frase "a la creixent parròquia", más parecía un himno parroquial que del Santo. ¿Se ha perdido?."

Que es fa ara a la parròquia que no saben res de tot això?. 

Ai si Don Bertomeu aixequés el cap!.






No hay comentarios:

Publicar un comentario