lunes, 23 de enero de 2017

LES CAPELLETES AMBULANTS O DOMICILIÀRIES.



Me’n recordo que sobre els anys 60 ens portaven a casa una capelleta de la Mare de Déu, concretament sempre era “La Milagrosa”, que circulava de casa en casa per tot el veïnat parroquial.
Hem llegit que aquesta costum religiosa va ser instaurada pel Papa León XII a principis del segle XX, amb el objecte de traslladar als cristians la devoció a la Mare de Déu.

Les capelletes eren de fusta i contenien una imatge de la Verge dins una vitrina de vidre. La caixa es plegava i se tancava amb un ganxet per facilitar el seu transport agafada per un ansa.
Circulava de casa en casa. Cada veïnat la tenia un dia a ca seva i se col·locava en un lloc preferent amb una lluminària o espelma que romania encesa durant tota l’estància. Al dia següent, la mare me la feina traslladar al veïnat del costat i la capelleta, així sucessivament, anava de casa en casa fins que tornava a la parròquia.
No cal dir que mentre “La Milagrosa” presidia nostra casa, se respirava una atmosfera de recolliment i devoció que no hi havia els altres dies. Veia a ma mare resar-la i me deia que jo procurara portar-me correctament mentre estigués a casa: fora desobeir, fora contestar malament i senyar-me quan pesava per davant ella.

Aquesta costum cristiana es va perdre i solament queden les capelletes dipositades en algun lloc... reposant per la seva atrajeada vida.

No hay comentarios:

Publicar un comentario